Home
Het systeem
Bladmuziek
Stickers
Meespeel cd's
Lesmethode
privacybeleid
copyright
Bestellen
Contact
Locatie: Stickers

Instrumentstickers

Voor het spelen van de kleurmuziekliedjes is een set met zelfklevende, gekleurde en geplastificeerde instrumentstickers nodig.
Op het stickervel vindt u vierkante stickers. Deze zijn voor het spelen van de melodielijn met de rechterhand:

Bij het opplakken van de kleurenstickers op de toetsen is het van belang te weten dat de gele sticker C2 op de centrale C (meestal de 'C'-toets in het midden) van het toetsenbord moet komen.

Daarnaast is het goed om de toetsen eerst vetvrij te maken, waardoor de stickers beter zullen hechten.

Het is aan te bevelen de 'grote' instrumentstickers (voor de witte toetsen) zo op de toetsen te plakken dat ze bij het plaatsen van de vingers zichtbaar blijven, dus in de buurt van de zwarte toetsen. De kleine instrumentstickers (voor de zwarte toetsen) kunt u het beste in het midden van de zwarte toets plakken.

Voor beginnende en jonge muzikanten is het aan te bevelen niet meer kleurenstickers op de toetsen te plakken als voor het spelen van de liedjes -uit het eerste boek- nodig is.

Aan de hand van de vorderingen van de muzikant kunnen er steeds meer instrumentstickers worden geplakt op de toetsen. Dat kan gaan in de volgende stappen:

Stap 1 : de beginnende muzikant (met genoeg stickers voor de eerste 11 liedjes uit Kinderliedjes 1)


(klik op de plaatjes voor een groter voorbeeld)

Stap 2: de beginnende muzikant (met genoeg stickers voor 26 liedjes uit Kinderliedjes 1)

Stap 3: de beginnende muzikant (met genoeg stickers voor alle 33 liedjes uit Kinderliedjes 1)

Stap 4: de muzikant ( met genoeg stickers voor alle liedjes uit het boek Nederlandstalig 1 en 2)

Stap 5: de muzikant die met de rechterhand de melodie én met de linkerhand akkoorden wil spelen ( met genoeg stickers voor de liedjes uit het boek Kinderliedjes 1)

Stap 6: de muzikant die met de rechterhand de melodie én met de linkerhand akkoorden wil spelen ( met genoeg stickers voor de liedjes uit het boek Nederlandstalig 1)

Stap 7: de gevorderde muzikant die met de rechterhand de melodie én met de linkerhand akkoorden - ook zogenaamde mineur akkoorden ( met genoeg stickers voor de liedjes uit het boek Nederlandstalig 2)

Het spelen van linkerhandakkoorden:

De ronde stickertjes zijn voor het spelen van de akkoorden met de linkerhand .

De ronde stickertjes met een wit of zwart balkje in het midden (voor het spelen van mineur akkoorden) , hoeven alleen opgeplakt te worden vanaf het boek Nederlandstalig 2 met akkoorden.

Tot nu leert de ervaring dat akkoorden er alleen bij gespeeld worden door de meer getalenteerde en gevorderde muzikanten.

Je speelt met de linkerhand een akkoord door drie dezelfde ronde kleuren in te drukken bijv. geel:

Aan de hand van de vorderingen van de muzikant kunnen er ook steeds meer instrumentstickers voor de linkerhand worden geplakt op de toetsen. Dat kan gaan in de volgende stappen:

stap 1: de drie basisakkoorden (majeur)

stap 2: uitbreiding van het aantal akkoorden (majeur)

stap 3: uitbreiding met mineur-akkoorden

De leerlingen spelen een akkoord meestal met de pink, wijsvinger en duim van de linkerhand.

Per bestelling van een of meer kleurmuziekboeken kunt u één set instrumentstickers bestellen. Deze zijn niet los, of in combinatie met alleen met een bestelling van cd's verkrijgbaar.
Daarnaast is het voor beginnende muzikanten raadzaam om met het spelen van het boek Kinderliedjes 1 te beginnen, omdat deze het makkelijkst is, een opbouw in moeilijkheidsgraad heeft en omdat vrijwel iedereen deze liedjes al kent.

Multi-Kleur muzieksysteem © valt onder copyright en is intellectueel eigendom van René Koelemaij
Copyright © 2019 by R.R.Koelemaij, Oost-Souburg