Het Multi-Kleur Muzieksysteem
Je kunt met deze kleurmuziek met één of twee handen liedjes spelen op een keyboard, piano of andere toetsinstrumenten.
Met de kleuren van de bladmuziek en de gekleurde stickers op de toetsen kunnen liedjes gespeeld worden.
Hoe lang de noten gespeeld moeten worden is te zien aan de lengte van de gekleurde noten. Een lange kleurnoot hou je langer ingedrukt en korte, kleine kleurnootjes speel je vlot achter elkaar.
Het helpt enorm als je het te spelen liedje al kent: dan weet je al wat het ritme is.
Bij kinderliedjes, Nederlandstalig en niveau - arrangementen / orkestrepertoire is vaak kwalitatief zeer goede ondersteunende meespeel -audio beschikbaar op 3 of 4 verschillende meespeel tempo’s. De meespeel en begeleidings audio heeft soms ingesproken verbale ondersteuning.
Alle standaard meegeleverde audio is vrijwel gratis, tegen een vergoeding van € 0,10 per download verkrijgbaar.
Die € 0,10 is de afdracht aan Buma/Stemra vergoeding.
Alle liedjes zijn genummerd en hebben vaak ook een plaatje of tekening, zodat de titel van het lied ook zo herkenbaar is voor laag geletterden of mensen die niet kunnen lezen.
Als je snel en makkelijk leert spelen en succes hebt, dan wordt het steeds leuker. Er zijn hele makkelijke beginnersliedjes, maar met kleurmuziek kun je ook moeilijke melodieën spelen.
Er zijn bij het Multi- Kleur Muzieksysteem 7 verschillende en makkelijk te onderscheiden kleuren: geel (c), blauw (d), bruin (e), groen ( f), rood/roze (g), wit (a), en zwart (b).
Op de zwarte toetsen zie je de combinatie van twee kleuren die naast elkaar liggen. Wel met een schuine ligging, omdat ze zo beter herkenbaar zijn.
Je speelt met kleurmuziek de melodielijn van het lied, dat wat ook vaak met woorden gezongen wordt.
Als voorbeeld een stukje melodielijn uit Aan de Kust van BLØF
Akkoorden spelen
Met het Multi-Kleur Muzieksysteem is het mogelijk om met twee handen te spelen; met de linkerhand speel je dan akkoorden. Hierbij druk je dan steeds 3 dezelfde kleuren van een akkoord in.
Met deze kleurmuziek kun je 4 octaven bespelen. De lage kleurnoten hebben een stip en de hoge kleurnoten een kruis of dubbel kruis.
In de methode is duidelijk zichtbaar gemaakt hoe lang een noot gespeeld moet worden. Het spelen van het ritme vraagt vaak de meeste aandacht.
Een noot die langer gespeeld en ingedrukt moet worden, is ook breder. En ook de afstand tot een volgende noot is groter.
Bij de snel te spelen korte nootjes staan de nootjes dichter bij elkaar.
Hoe de maat geteld moet worden staat bij veel liedjes boven de kleurmuziek. Dit helpt bij het spelen van het ritme van het lied.