Adviezen over het leren spelen
van de kleurmuziek liedjes.
samengevat:
1. zorg dat je het lied wat je wilt gaan spelen al kent
2. wijs zonodig met je linkerhand de kleurnoten aan en speel deze op de toetsen met je rechterhand
3. leer de volgorde van de kleuren op de toetsen door deze hardop te noemen zonder naar de toetsen te kijken. Heen en terug van geel tot kruis geel
4. klap het woordritme van het lied, terwijl je het zingt. Doe dit zo mogelijk met de muziek /audio die bij het lied geleverd wordt of met YouTube
5. oefen elke dag 15 minuten
6. probeer niet alles in één keer goed te doen en kijk vooral naar wat er goed gaat, waarin je vooruit gaat. Het vraagt even tijd om de goede kleuren en het juiste ritme te spelen, tegelijk te kijken en te luisteren.
meer uitgebreid beschreven
>Een bekend lied
Allereerst helpt het je enorm als je het aan te leren lied al kent. Als dit niet het geval is, dan is het goed om het lied regelmatig samen met iemand te zingen. Luisteren en samen zingen is overigens een uitstekende en plezierige manier om het liedje te leren.Zo leer je vrij terloops een beeld van het ritme, de opbouw, de melodie en de tekst van het lied. Aan de hand van dit innerlijke muzikale beeld van het lied, kan je daarna het lied sneller aanleren en jezelf makkelijker verbeteren.{/slider}
>Hoe lees je?
Het is belangrijk dat je weet of leert dat de kleurmuziek van links naar rechts en van boven naar onder gelezen moet worden. Ook moet je weten dat je aan het eind van een regel naar de linkerkant van een volgende regel moet kijken.
>Het kijken
Bij het spelen van kleurmuziek is kijken belangrijk;
1.Als muzikant moet je leren of proberen te onthouden op welke regel je bent en welke noot er nu gespeeld gaat worden. In de kleurmuziek heeft elke regel een nummer.2.Daarna zal je steeds van de kleurmuziek naar de toetsen moeten kijken om zo de goede toets te vinden en te spelen.
3.Vervolgens weer naar de kleurmuziek, de goede regel terugvinden en de volgende noot spelen.
Dit steeds wisselend kijken tussen de kleurmuziek en de toetsen, luisteren naar hoe het klinkt, het spelen van de juiste toetsen en het zoeken naar een goede muzikale timing speelt zich in vrij korte tijd af en is best complex. Zeker in het begin zal dit waarschijnlijk wat langzaam verlopen.{/slider}
>Iemand die je helpt
Het kan goed zijn als iemand je wat helpt. Door aan te wijzen welke kleur er nu gespeeld gaat worden. Zo leer je vanzelf van links naar rechts en van boven naar beneden te lezen. Als iemand die je helpt zachtjes meezingt in het tempo waarin je speelt, dan geeft je dit ook steun en weet je beter waar je in het liedje bent.
>Zelf aanwijzen
Het is belangrijk dat je -na wat hulp in het eerste begin- ook zelf leert aan te wijzen met je linkerhand, waarbij een goede volgorde is:
1. kijk naar de eerste kleurnoot in je boek op regel 1 van het lied
2. wijs deze noot aan met je linkerhand en houd je vinger onder de kleurnoot en op de zwarte lijn
3. speel deze noot op je instrument met je rechterhand
4. kijk naar je boek en wijs de volgende kleurnoot aan enz.
Deze manier van aanwijzen zorgt ervoor dat je jezelf helpt bij het leren 'lezen' van de kleurmuziek.
>De kleurvolgorde van de toetsen
Naast het lezen van de kleurmuziek uit het boek is het belangrijk dat je leert wat de kleurvolgorde van de toetsen is op je instrument. Dat je bijvoorbeeld weet dat de groene toets naast de bruine ligt. Zo kan je sneller en daardoor beter spelen.
Een voorbeeld van een oefening/spelletje hiermee:
Je legt je duim op de gele toets. Je begeleider vraagt je om de blauwe toets te spelen met je wijsvinger. Dan weer de gele toets spelen met je duim. Deze oefening herhalen, maar dan met hulp van een boek of iets anders boven je handen, zodat de toetsen niet zichtbaar zijn. Je kunt ook even naar boven kijken. Als je het even niet weet, dan gewoon het boek even weghalen.
Deze oefening start natuurlijk met twee kleuren die naast elkaar liggen en kan uitgebreid worden tot het 'blind' spelen van vijf of meer kleuren die niet naast elkaar liggen.{/slider}
>Welke vingers?
De vingerzetting is meestal geen punt van aandacht. Zeker niet in het begin. Het is goed, maar niet noodzakelijk, om alle vijf de vingers te gebruiken. Meestal vind je zelf wel een werkbare manier van vingerzetting, waarbij je meerdere vingers gebruikt.
Pas als je zeer onlogische vingerzettingen gebruikt, die veel tijd vragen om uitgevoerd te worden -en daarmee de snelheid uit het liedje halen- is het beter om hier meer aandacht aan te besteden. Het nummeren van je vingers (duim 1 tot en met de pink nummer 5) en deze getallen boven de kleurnoten schrijven werkt over het algemeen prima..{/slider}
>Uit het hoofd spelen
Bij het lezen van de kleurmuziek is het normaal dat de kleurmuziek steeds minder belangrijk wordt; je gaat de liedjes steeds meer uit je hoofd spelen en gebruikt de kleurmuziek voor het vinden van de begintoon.
Dit is een uitstekende en normale muzikale ontwikkeling, waarbij je steeds meer gebruik gaat maken van je eigen muzikale mogelijkheden. De kleurmuziek is dan nog nodig bij de wat moeilijkere stukken uit het lied, of bij het aanleren van nieuwe liedjes.
>Het spelen van het ritme van het lied
Als je moeite hebt met het spelen van het ritme van het lied, kun je het ritme (= de woorden van het liedje) samen klappen met iemand anders.
Als dat geen resultaat geeft kan het zijn dat je een onduidelijk of onjuist beeld hebt van het ritme van het liedje. Het helpt dan om het liedje vaak te beluisteren en tegelijkertijd het ritme met je handen te klappen. Hierbij is het belangrijk dat je zelf niet zingt, maar luistert en ervaart.
>Hoe lang zijn de verschillende kleurmuzieknoten?
De verschillende groottes van de kleurnoten en ook hun onderlinge afstand geeft informatie over de lengtewaarde van een noot.
In vergelijking met het 'normale' notenschrift: de langwerpige, brede noten kunnen vergeleken worden met de zogenaamde halve of hele noten. Deze duren vaak 2 of meer tellen.
De vierkante noten kunnen vergeleken worden met kwartnoten en duren meestal 1 tel.
De iets kleinere, smalle blokjes kunnen vergeleken worden met de achtste noten en duren meestal een halve tel
Om de lengteduur van de noten aan de muzikant duidelijk te maken krijgt elke noot -los van de kleur- een naam:
De langwerpige, brede noten heten 'Lang' en dit (belangrijk!) wordt ook als 'laaannnggg' uitgesproken. De vierkante noten heten 'Kort' en worden normaal uitgesproken.
De kleinere smalle blokjes heten, als zij in tweetallen voorkomen, 'Kor-ter' en worden snel uit gesproken.
Voor de begeleiders is het van belang om zich te realiseren dat muziek maken ook een tijdskunst is: de betekenis van een lange noot is niet alleen dat hij lang duurt; belangrijker is dat hij lang ingedrukt moet worden tot aan de volgende noot. Het gaat vaak om de lengteduur tot aan de volgende noot.
Zo is de praktische betekenis van een of meerdere korte noten niet alleen dat ze kort duren, maar meer dat je >snel de volgende noot moet spelen.
Voorbeeld 1.: [----] [----] [----------------]
Kort Kort Lang
of
Voorbeeld 2.: [] [] [] [] [----------------]
KorterKorter Lang
In het tweede voorbeeld volgen alle noten elkaar sneller op.{/slider}
>Het spelen van de akkoorden met de linkerhand
Het is beter om hiermee pas te beginnen als het spelen van liedjes met je rechterhand al vrij goed gaat. Daarna kan begonnen worden met het leren spelen van drie - veelgebruikte- linkerhandakkoorden C, F en G; geel, groen en rood;
Begin met geel waarbij je leert om dit gele akkoord in één keer in te drukken met drie vingers (bijvoorbeeld de duim (1), de wijsvinger (2) en de pink (5).
Wissel daarna af met het rode akkoord. Je zult merken dat het hierbij mogelijk is om de pink ingedrukt te houden, omdat op deze toets zowel een gele als rode sticker geplakt is.Probeer deze kleuren steeds achter elkaar te spelen en af te wisselen. In het begin door er ook goed naar te kijken, maar later ook spelen waarbij je naar iets anders kijkt.
Ditzelfde kan ook met het gele en het groene akkoord. Bij de wisseling tussen deze twee akkoorden zul je merken dat je de wijsvinger (2) ingedrukt kunt houden, omdat op deze toets zowel een gele als groene sticker geplakt is.
De overgang tussen het rode en het groene akkoord is wat lastiger, omdat alle drie de toetsen hierbij verschillend zijn.
Op dezelfde manier kunnen ook de andere kleurakkoorden geoefend worden.
Hoe vaak en hoe lang moet je nu oefenen? Het antwoord is vaak en kort. Bijvoorbeeld elke dag tien tot vijftien minuten spelen.
Dit is veel beter dan één keer per week anderhalf uur oefenen.
Het oefenen van het spelen van de liedjes koppelen aan een bepaalde situatie, bijvoorbeeld voor of na het eten, blijkt in de praktijk een goede manier om het oefenen niet te vergeten.{/slider}
>Hoe kan iemand jou bij het spelen goed helpen?
-door de aandacht te leggen op een bepaald stukje van een lied
-door het betreffende stukje een paar keer voor te spelen, waarbij jij goed kijkt en luistert. Je leert ook door imiteren.
Je helpt jezelf vooral ook door ook aandacht te geven aan wat je wél goed doet,
Vaak werkt dit veel beter dan het accent leggen op wat er niet goed gaat bij het spelen van het liedje.